Zelfstroom: "Groene energierevolutie op acht hoog"

Binnen zes maanden van twintig medewerkers in de Gruyterfabriek naar vijfenveertig medewerkers op de 8ste etage in het Paleiskwartier; Zelfstroom mag zich terecht een groeier noemen. Het bedrijf heeft als missie om het gebruik van fossiele brandstoffen in Nederland, zowel door particulieren als bedrijven, terug te brengen naar nul. Om dit te realiseren moet, om te beginnen, zonne-energie voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Dit doet Zelfstroom door zonnepanelen niet alleen te koop aan te bieden, maar ook de mogelijkheid te bieden deze te huren. Zo dragen zij hun steentje bij aan bewustwording rondom duurzaamheid en brengen zij een groene energierevolutie op gang.

Zelfstroom gaat voorop in die revolutie. Ook als het gaat om huisvesting. Een locatie dicht bij het station, oprechte voornemens van de eigenaar om het pand klimaatneutraal (Naast het huidige energielabel A komt er een BREAAM very good label) te maken, horeca faciliteiten in de directe omgeving én de mogelijkheid om verder te groeien kwamen samen in het RIVA kantoorgebouw (‘het schip’). Een nieuwe locatie centraal in het Paleiskwartier. Tevens speelden groei, tijd en beschikbaarheid een rol, ”We groeiden echt uit ons jasje en moesten op korte termijn gaan verhuizen”, vertelt Margot. Zij nam de coördinatie van de verhuizing voor haar rekening. De 8ste verdieping werd grondig verbouwd. Uiteraard duurzaam met hergebruik van bestaande materialen. Van donkere hokjes naar grote open ruimtes. Een bewuste keuze. Grote open ruimtes brengen licht en energie binnen, nodigen uit tot persoonlijk contact (wat binnen een groeiende startup extra belangrijk is) en zorgt er voor dat ze snel kunnen schakelen met elkaar. Veel contact en positieve energie in het pand versterkt de gezamenlijke duurzame ambities. “Want successen behaal je samen. We zijn één team en springen bij waar nodig. Het teamgevoel is belangrijk in onze missie. Iedereen is onderdeel van Zelfstroom en kan verschil maken”.

Hetzelfde geluid met Zelfstroom Academy 

Om de gezamenlijke missie en het teamgevoel vast te houden, ook in deze periode van groei, is daar de Zelfstroom Academy. Alle medewerkers van Zelfstroom doorlopen een online training waarin zij volledig wegwijs worden gemaakt in de wereld van zonne-energie, de werking van zonnepanelen, reguliere energietarieven en de problematiek rondom CO2 uitstoot. Maar ook de merkwaarden van Zelfstroom, wie zijn ze, wat doen ze en waarom doen ze dat. “Zo weet iedereen waarom we dit doen, wat we willen bereiken en kunnen we onze klanten voorzien van het beste advies. Consistent en vanuit dezelfde drijfveren” aldus Maarten Hoekstra.

Personeel gezocht voor groei

Medewerkers van Zelfstroom proberen zoveel mogelijk een duurzame levensstijl na te streven en hét verschil te maken. Vanuit Zelfstroom worden zij gestimuleerd om met het openbaar vervoer naar het werk te komen. “’s-Hertogenbosch is daarom de perfecte uitvalsbasis voor Zelfstroom. De stad is goed verbonden met Utrecht en de Randstad, maar ook met alle steden in Brabant en Arnhem en Nijmegen” En, geeft Maarten aan: “Om onze groei te realiseren, zullen we de komende tijd veel personeel aan gaan trekken (Zelfstroom zoekt momenteel maar liefst 20 ‘duurzame energie adviseurs, red.). Wij hebben het gevoel dat we daarvoor hier goed zitten. De vijver is hier groot.”

‘Work hard, play hard’ past bij Zelfstroom en bij de stad ’s-Hertogenbosch. Daarom past het bedrijf hier zo goed en kiezen zij niet voor de Randstad. De Bossche gezelligheid past bij de bedrijfscultuur. De vrijdagmiddagborrel in het ‘oplaadpunt’ (een centrale plek op de werkvloer) is daar een goed voorbeeld van. “En mochten we de dag ergens anders af willen sluiten, dan is de binnenstad om de hoek” aldus Margot.

Meer weten over Zelfstroom? Bezoek de website www.werkenbijzelfstroom.nl of kijk op www.zelfstroom.nl/ons-verhaal/

De huisvestingstip van Zelfstroom;

“Een bedrijf verhuizen is een extreem project. Er zijn veel mensen druk mee. Het is kostbaar. Houd daarom rekening met je ambitie voor over 2 of 3 jaar. Of zelfs verder. En vestig je niet in een pand wat op dat moment groot genoeg is. Wij hebben de mogelijkheid er een verdieping bij te trekken, als de tijd daar is. Een prettig idee. De verfstaaltjes hebben we nog, dus we kunnen ook wat dat betreft snel schakelen”. Maarten Hoekstra en Margot Londeman; Zelfstroom.

Ontdek ook de andere Bossche ondernemers