NoFoodWasted: succesvolle food start-up in 's-Hertogenbosch

De startup NoFoodWasted landde twee jaar geleden in startupcentrum De Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch. Motto van het bedrijf: ‘Minder verspillen, meer besparen’. Een van de oplossingen hiervoor is de Afgeprijsd app. Een app waarmee je in één oogopslag ziet welke producten in jouw supermarkt tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen. Maar de ambitie is groter.

“We willen de hele voedselketen veranderen met onze oplossingen”, zegt August de Vocht. Oprichter van NoFoodWasted. We weten niet meer wat we eten en hoe het wordt geproduceerd. Plus, alleen supermarkten gooien al voor €400 miljoen weg aan levensmiddelen. Dat is slecht voor het milieu en slecht voor je portemonnee. De oplossing? Minder voedingsmiddelen produceren, maar met een hogere kwaliteit. Het aanbod in de supermarkt neemt af, de prijs iets toe. De consument koopt minder en denkt beter na over wat hij echt nodig heeft. Uiteindelijk wint iedereen. De boer krijgt een betere prijs, de consument koopt bewuster en de supermarkt gooit minder weg.

Snel geholpen

NoFoodWasted laat zien hoe je kunt profiteren van het startup aanbod in ’s-Hertogenbosch. Het bedrijf ontving een lening van Ondernemerslift Plus, kreeg een innovatiesubsidie van AgrifoodCapital en zit gevestigd in incubatorcentrum De Jamfabriek. De Jamfabriek is een plek waar innovatieve, startende bedrijven in agrifood en ict de kans krijgen om te groeien. Als starter krijg je - na selectie - een jaar gratis huisvesting, coaching en begeleiding. August: “die coaching en begeleiding, dat is iets waar ik veel gebruik van maak. Als ik met een vraag zit dan bel ik Agrifood Capital, Ondernemerslift+, of ik vraag het aan Rachel [locatiemanager De Jamfabriek, red.]. Via Rachel heb ik ook een fantastische coach gekregen. Zij weet precies wat ik nodig heb”.

Informeel en laagdrempelig netwerken

Dat informele contact zit niet alleen in georganiseerde netwerken, geeft August aan. Het is er ook bij ondernemers onderling. In ’s-Hertogenbosch is het bedrijfsleven erg toegankelijk. Ook de grotere bedrijven. Je komt als starter hier gemakkelijker in contact met het management. Niet voor niks is Roet Korteput een succesvol netwerkconcept. Op het evenement luiden ondernemers samen het begin van carnaval in. Iedereen doet mee, iedereen is erbij. ‘s-Hertogenbosch is een stad van gezelligheid, van biertjes drinken met elkaar.

Doorgroeien in ‘s-Hertogenbosch

Inmiddels is NoFoodWasted verhuisd naar De Jamfabriek NXT. Een verdieping voor bedrijven uit De Jamfabriek die hebben laten zien dat ze succes boeken. Nog steeds is een netwerk en ondersteuning beschikbaar, maar in NXT betalen de bedrijven voor hun werkplek. Ik heb wel getwijfeld, zegt August, of we in ’s-Hertogenbosch moesten blijven of terug naar Tilburg of Eindhoven. Groot voordeel van deze locatie is de bereikbaarheid. De treinverbinding naar bijvoorbeeld Amsterdam is optimaal. Daar win je werktijd mee. Nog dichter bij het station zou mooi zijn, geeft August aan. Bijvoorbeeld in het nog te ontwikkelen Grasso-gebouw op de Parallelweg.

Maar het is niet alleen de bereikbaarheid. Het gaat ook om loyaliteit. August: “Wat ik waardeer is alles wat de gemeente ’s-Hertogenbosch voor NoFoodWasted heeft gedaan. En niet te vergeten Rachel van de Greef, de projectmanager van De Jamfabriek, want dat is echt een topwijf”.

NoFoodWasted werd onlangs genoemd in een top 10 'apps tegen voedselverspilling' van de Engelse krant The Guardian. Ook won het bedrijf in maart de door NRC uitgeschrevenLive Impact Startup-verkiezing van het Jaar.  Een prijs voor startups met de meeste sociale of duurzame impact. De meeste recente prijs is de Haarlem2Harlem 2017 Pitch Event.

Meer weten over dit bedrijf? Ontdek het op de website van NoFoodWasted.