Open met de feestdagen: wanneer wel en wanneer niet?

De feestdagen staan weer voor de deur. Voor de bezoeker betekent dat cadeautjes inslaan tussen de dagelijkse bedrijven door. U als winkelier wil daar op inspelen met uw openingstijden. Ieder jaar krijgt de gemeente rond de feestdagen veel vragen van winkeliers over wanneer ze open mogen zijn. We zetten het dit jaar in dit bericht voor u op een rijtje!

Winkels mogen geopend zijn van maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Op zondagen mogen winkels geopend zijn tussen 12.00 uur en 18.00 uur.

Op 1e Kerstdag geldt een verplichte winkelsluiting.
Op 2e Kerstdag mogen winkels geopend zijn tussen 12.00 uur en 18.00 uur.

Dit jaar vallen 24 december en 31 december op een zondag. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de toegestane openingstijden te verruimen. Daarom is het dit jaar toegestaan om winkels op 24 december en 31 december voor publiek geopend te hebben tussen 08.00 uur en 19.00 uur.

Op Nieuwjaarsdag geldt een verplichte winkelsluiting.

De gemeente gaat niet over koopavonden. Zoals hierboven is gemeld is winkelopenstelling van maandag tot en met zaterdag toegestaan tot 22.00 uur. Eventuele collectieve koopavonden zijn / worden door ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch georganiseerd. Daarover kan navraag worden gedaan bij de ondernemersvereniging, contactpersoon is mevrouw Welten, bereikbaar via info@hartje.nu en 073-614 9486.

Belangrijk voor de consument is dat winkels niet verplicht zijn om open te gaan, ook niet op 2e Kerstdag. Check daarom de website van de winkel die men wil bezoeken of die winkel geopend is op dat gewenste moment.

Voor ondernemers is het belangrijk om te realiseren dat een overtreding van de Winkeltijdenwet een economisch delict is met mogelijk hoge boetes en/of celstraf tot gevolg.