Winnaars Jheronimus Award 2018 stellen zich voor

Even voorstellen. Wij zijn Wies Paree en Dylan van de Wal en zijn in de zomerhitte van 2018 afgestudeerd aan het AKV|St. Joost in ’s-Hertogenbosch als illustratoren en animatoren. In juli hebben wij de Jheronimus Award van 2018 mogen ontvangen.Tot september 2019 mogen wij, als deel van deze prijs, een atelier betrekken in de Willem Twee Fabriek. Deze start ervaren wij als een stimulerende wind in de rug, wat ons motiveert als makers en ondernemers! Dit jaar kunnen we door deze prijs onze onderzoekende ogen en ideëen volledig de ruimte geven.
In ons werk focussen wij ons beiden op communicatie tussen mensen en hebben allebei ons eigen idee over hoe wij dit vormgeven. Wij zijn twee afzonderlijke makers, maar ervaren het als zeer behulpzaam en motiverend om elkaar scherp te houden en te versterken.

Het ondernemerschap
Één jaar geleden mochten wij als startende kunstenaars en ondernemers al een hap nemen van het ondernemerschap, door onderdeel uit te maken van de Incubator, een stagevorm. In deze stage, waar wij vier maanden huisgenoten werden van de Verkadefabriek, werkten wij aan interne en externe opdrachten. Tijdens deze periode leerde Dylan hoe opdrachtgevers kunnen handelen en dat communicatie misschien wel het sleutelwoord is voor een goede ondernemer. Wies leerde dat ze niet enkel wilt werken in opdracht, maar dat ze vanuit haar intrinsieke drang aan autonome projecten moet werken. Onze drive en motivatie heeft er voor gezorgd dat wij, na een succesvolle sollicatie, de Jheronimus Award wonnen.

Het makerschap
Naast foto’s, schilderingen en performances maakt Wies illustraties en animaties in opdracht. Haar aandacht wordt getrokken naar menselijke connecties en de spanning die hieruit voortkomt. Ze begeeft zich vaak in situaties waar ruimte is voor stilte en authenticiteit en dit zie je ook terug in haar werk. Voor haar eindexamen won Wies de Lucasprijs voor het beste eindexamenwerk van de academie in ‘s-Hertogenbosch.

Technologie is voor Dylan van de Wal een gift en een zonde. Hij bevraagt aan de hand van illustraties en animaties in hoeverre de mens nog zonder technologie kan en wil. Dylan raakt gefascineerd door zijn omgeving en observeert de wijze waarop mensen in dit digitale tijdperk met elkaar communiceren. En ook hoe zij dit niet doen. Dylan haalde met zijn eindexamenwerk een nominatie binnen van de JBZ Award en heeft daar in de zomer zijn werk geëxposeerd.

Wil je meer weten over wie wij zijn? Fijn! Kijk gerust hier voor Wies Paree en hier voor Dylan van de Wal.