's-Hertogenbosch opnieuw in top-5 toplocaties

De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft in het jaarlijkse onderzoek van Bureau Louter naar economische toplocaties in Nederland de vijfde plaats behaald. De regio ’s-Hertogenbosch scoort eveneens een vijfde plaats, in de ranglijst van regio’s. In de vorige editie van het onderzoek scoorde de gemeente een derde plaats, de regio een vierde plaats. Peildatum van deze editie is 1 april 2020. De effecten van de coronacrisis zijn dus nog nauwelijks zichtbaar.

Al twintig jaar verschijnt elk jaar een Nederlandse ranglijst van economische toplocaties. Die is gebaseerd op onderzoek van Bureau Louter. Het bureau meet de economische prestaties van elke gemeente op basis van 25 indicatoren. Waaronder de omvang en ontwikkeling van het aantal arbeidsplaatsen, de toegevoegde waarde en het aantal startende bedrijven. Ook zijn ontwikkelingen meegewogen op het gebied van onroerend goed, zoals verkoop en leegstand van bedrijventerreinen en kantoren. De gemeenten rond ’s-Hertogenbosch, zoals Vught, Maasdriel en Heusden, scoren hoog in hun categorie ‘suburbs’.

Alle 351 Nederlandse gemeenten zijn onderzocht. De gemeenten zijn onderling vergelijkbaar gemaakt door alle indicatoren per hoofd van de bevolking te berekenen. Landelijk hoogst scorende gemeente is Son en Breugel, gevolgd door Haarlemmermeer. In het onderzoek staat ook een ranglijst van 47 regio’s. In die ranglijst staan vier A2-regio’s in de top 5, namelijk de stadsgewesten Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch.