Refugee Team winnaar IGNITE Award 2018

Na een spannende finale, verkoos een vakkundige jury Refugee Team tot winnaar van de IGNITE Award 2018. Een prijs die startende sociaal ondernemers helpt bij het verder uitrollen van hun businessplan. “Refugee Team zet op een toegankelijke manier de integratie van vluchtelingen in”, geeft juryvoorzitter Edward van der Marel aan. “Dit idee vergroot hun sociale status en de kans op duurzame inzetbaarheid in onze maatschappij.”

 

Zes veelbelovende sociaal ondernemers streden op woensdag 7 november in Vught om de eerste plaats én een investeringsbedrag van €100.000. Voorafgaand aan de finale volgden de zes ondernemers zeven weken lang een intensief en persoonlijk leertraject onder begeleiding van coaches en trainers. Zij toetsten hun ideeën op haalbaarheid, breidden hun netwerk uit en versterkten hun businessplannen. Tijdens de finale gaven de finalisten een pitch om hun onderneming te presenteren aan een vakjury, en aan een publiek van investeerders en sleutelpersonen uit de regio. Edward van der Marel prees de deelnemers: “Niet eerder was de uitvoering van zo’n hoog niveau als tijdens deze vierde editie van de IGNITE Award.”

Winnaar IGNITE Award 2018: Refugee Team
Het Refugee Team helpt vluchtelingen werkervaring op te doen door ze in te zetten als vrijwilliger bij sportevenementen. Martijn Berghman, initiatiefnemer, legt het principe uit: “De vluchtelingen helpen bij evenementen, waardoor ze sociale contacten op doen en de taal leren. Daarnaast brengen de eventmanagers ons als tegenprestatie in contact met hun netwerk van sponsoren en leveranciers. Zo kunnen wij onze teamleden aan een passende vervolgstap helpen.” Het Refugee Team kijkt hierbij niet meteen naar de droombaan die de vluchteling heeft. “Dat is niet altijd haalbaar”, geeft Martijn eerlijk aan. “Maar we kunnen wel een eerste stap zetten. En daarnaast vinden wij het belangrijk dat vluchtelingen meedoen in de maatschappij. Dat ze meteen integreren en de taal en culture verschillen leren.” De jury toonde haar lof voor deze gedachte. Edward: “Het is mooi dat de vluchtelingen op deze manier direct zichtbaar zijn. Refugee Team is een onderneming die grote sociale impact heeft.”

Gelijkwaardigheid creëren tussen vrijwilligers en bewoners
De tweede prijs van vijftigduizend euro ging naar Butterfly Effect. Zij verhuren tiny houses aan vrijwilligers op zorglocaties. Ondernemers Stijn van Kreij en Marcel van Nistelrooij zijn de drijvende kracht achter dit idee en geven aan dat ze het belangrijk vinden dat mensen die graag bij een gemeenschap willen horen bewoners op zorglocaties kunnen helpen. “Zo ontstaat er een win-win situatie en creëren we gelijkwaardigheid tussen mensen met én mensen zonder een beperking.” De jury vond het idee zeer kansrijk en uniek.

Positieve energie overheerst
Leoni Delsink van het Anton Jurgens Fonds dat initiatiefnemer is van de IGNITE Award, kijkt tevreden terug op het doorlopen traject: “Ik vind de gedrevenheid en de wil van de ondernemers om een echte sociale verandering te weeg te brengen erg mooi om te zien. Je voelt gewoon dat de positieve energie overheerst. Prachtig ook dat deze zes ideeën met sociale impact op zo’n korte termijn in financieel haalbare businessplannen zijn bestendigd. Wij hopen dat niet alleen de winnaars, maar ook de andere finalisten doorgaan met het laten groeien van de sociale impact die zij met onderneming maken. Alle zes de startups, zijn namelijk sterke initiatieven.”

Heeft u vragen of wilt u in contact komen met de winnaars van de IGNITE Award? Neem contact op met Leoni Delsink, projectmanager IGNITE Award via 06-13853008 of leoni@IGNITEAward.nl