Protix wil unieke groene eiwitfabriek bouwen in 's-Hertogenbosch

Het bedrijf Protix wil iets unieks gaan bouwen op bedrijventerrein Poeldonk in ’s-Hertogenbosch: een groene eiwitfabriek. Het eiwitmeel dat wordt geproduceerd levert Protix aan de veehouderij en viskwekers. Wat het bijzonder maakt is de schaalgrootte. Nergens anders vindt op deze schaal larvenkweek voor de agrifood-sector plaats. Om te kunnen starten met de bouw is nog wel een omgevingsvergunning nodig van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Ook doet het Protix een aanvraag Natuurbeschermingswet bij de provincie.

Lokale larvenkweek oplossing voor import soja en vismeel

Iedereen heeft het erover: duurzaam ondernemen. Ook in de agrifoodsector wordt hard gewerkt aan verduurzaming. Wat we zien is hergebruik van mest, gebruik van lokale grondstoffen, aandacht voor dierenwelzijn, energiebesparing, betere zorg voor de bodem en experimenten met het gebruik van ‘groene grondstoffen’ zoals algen en noten. Ook de insectenkweek van Protix valt in deze laatste categorie. Insecten bevatten veel eiwitten, een noodzakelijk bestanddeel van veevoer. Veevoederbedrijven en viskwekers importeren op dit moment grote hoeveelheden soja en vismeel. Met als gevolg ontbossing en vervuiling van de zeebodem.

Tijd voor actie dus, vond Protix. In 2015 opende het bedrijf een demofabriek in Dongen, om haar procedé te testen. Deze fabriek draait al enige tijd op volledige capaciteit. Het Brabantse bedrijf zet er bijproducten uit de agrifood-sector om in nieuwe voedingsstoffen in de vorm van eiwit. Dit type eiwit is zeer gewild. Het is namelijk gezonder voor dieren dan de traditionele eiwitten. De werkwijze van Protix betekent duurzaamheidswinst op meerdere vlakken: vermindering van transport, vermindering van het energie- en grondgebruik en grootschalig hergebruik van afvalstromen uit de agrifoodsector. 

In volle vaart vooruit

Dat Protix goud in handen heeft met deze vorm van eiwitkweek wordt gezien. Het World Economic Forum in Davos verkoos het bedrijf tot Technology Pioneer. Ook investeerden diverse partijen flink in Protix, waaronder het Brabant Lifesciences Seed Fund. De voornaamste investeerder in het bedrijf is het Zwitserse Bühler, producent van machines voor de procesindustrie. In het afgelopen jaar haalde Protix opnieuw investeringskapitaal op. Het doel? De productie binnen nu en twee jaar vertienvoudigen. Hierdoor is het bedrijf nu toe aan een nieuwe, grotere locatie.

Op bedrijventerrein De Poeldonk in ’s-Hertogenbosch wil Protix een bestaande, leegstaande bedrijfshal ingrijpend renoveren. Plus daarnaast een nieuwe hal bouwen. In totaal gaat het om 15.000 m2 vloeroppervlakte. De productieplek biedt werk aan 70 - 80 medewerkers, waaronder circa 30 operator-banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Protix is hierover in gesprek met WeenerXL.

Protix kiest voor personeel, centrale ligging en netwerk

Protix oriënteerde zich op meerdere mogelijke locaties voor haar productievestiging. Het bedrijf kiest voor ’s-Hertogenbosch vanwege de aanwezigheid van gespecialiseerd personeel bij onder andere HAS Hogeschool en de Jheronimus Academy for Datascience. Andere factoren zijn de centrale ligging van de stad en het actieve agrifoodnetwerk rond Agrifood Capital en Grow Campus. Ook biedt het bedrijventerrein waar Protix zich vestigt ruimte voor verdere groei. 

Meer informatie?

Neem contact op door te mailen naar Piet Jan den Dikken.