Marloes Vreeswijk wint Jheronimus Atelierprijs

Op donderdag 4 juli zijn tijdens de examenceremonie op AKV|St.Joost verscheidende prijzen uitgereikt. Het gaat om de Jheronimus Atelierprijs en de Lucasprijs. ‘Met deze prijzen willen we talentvolle kunstenaars aan ’s-Hertogenbosch binden. Als Cultuurstad van het Zuiden is het belangrijk dat jonge kunstenaars hier carrière kunnen maken. Cultuur brengt inwoners samen, stimuleert creativiteit en zorgt voor vernieuwing', aldus Mike van der Geld, wethouder Cultuur. ​

Marloes Vreeswijk – Jheronimus Atelierprijs
De Jheronimus Atelieprijs gaat dit jaar naar student Marloes Vreeswijk, studente Beeldende Kunst. De gemeente ’s-Hertogenbosch reikt deze prijs jaarlijks uit aan de meest ondernemende student. Tijdens een pitch in Willem Twee hebben diverse studenten hun toekomstplannen toegelicht.
De selectiecommissie, bestaande uit Ivonne van der Velden (Curator BK/Willem Twee), Janne van Wijnen (Gemeente 's-Hertogenbosch), Wies Paree en Dylan van de Wal (winnaars 2018) en Fred van Hoek (AKV|St.Joost), koos unaniem voor Marloes. De beeldend kunstenaar mag een jaar lang gebruik maken van een gastatelier met faciliteiten. Vanuit hier kan Marloes haar beroepspraktijk verder invulling geven.

Tijdens het verblijf in het atelier wil Marloes zich inzetten voor de zichtbaarheid van jonge kunstenaars en ontwerpers in 's-Hertogenbosch. Hoe neem je als jonge kunstenaar of ontwerper een plek in? Hoe maak je jezelf zichtbaar? In de stad, wijk, expositie of collectief? Met haar nieuwsgierigheid en ondernemende houding wil ze binnen de context van haar eigen werk jonge kunstenaars bevragen over zichtbaarheid en wat de beweegredenen zijn om wel of niet in deze stad te blijven.

Pjotr van Leeuwen - Lucasprijs
Jaarlijks reikt de gemeente ’s-Hertogenbosch de Lucasprijs uit aan de student met het beste afstudeerwerk van AKV|St.Joost in ‘s-Hertogenbosch.

De transparantie die Pjotr tentoonsteld en de open houding naar wat het kan zijn en wat het kan worden, is interessant. De maker is zoekend naar de volwassenheid in relatie tot het persoonlijk makerschap. Persoonlijke groei wordt gespiegeld aan de eigen professionele ontwikkeling. Het werk is robuust, en geeft tegelijkertijd een kwetsbaarheid weer. Het handschrift van deze maker is daarmee zichtbaar en invoelbaar.

Pjotr van Leeuwen is gekozen uit een totaal van zes genomineerden, die tijdens het eindexamen werden geselecteerd door externe deskundigen. De overige genomineerden waren: Rosalie Willemsz Autonoom Beeldende Kunst, Kees Phijffer en Jonno Vaes Grafisch|Ruimtelijk Ontwerp, Tim van Iersel en Erik Kohler Illustratie|Animatie. De jury die uit deze genomineerden de winnaar kiest, wordt voorgezeten door de directeur van de academie, Femke den Boer, en bestaat verder uit twee gerenommeerde deskundigen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving. Dit jaar zijn dat Dingeman Kuilman, directeur Stedelijk Museum Breda, en Petra Janssen, ontwerper en founding director van Studio Boot en Social label in Den Bosch.

Launch 2019
De graduation show Launch is gratis toegankelijk en te bezichtigen van zaterdag 6 juli tot en met woensdag 10 juli van 11.00 tot 18.00 uur. Op maandagavond is de academie in ’s-Hertogenbosch geopend tot 21.00 uur. Op dinsdag is de academie in Breda te bezoeken tot 21.00 uur. Meer informatie vindt u op akvstjoost.nl