Nieuwe ondernemer: Myrthe Vial van conceptstore 21

Ze was het zelf vergeten, maar haar moeder en zus wisten het nog. Myrthe Vial zei als kind al: “later wil ik een winkeltje”. Een webshop had Myrthe al. Maar sinds 15 oktober is conceptstore ‘21’ op de Hinthamerstraat 137 geopend. Myrthe verkoopt er betaalbare, unieke woonaccessoires. Gemaakt door haarzelf en 34 andere Nederlandse ontwerpers. Dat het zou lukken had ze nooit verwacht. Een winkel beginnen leek duur en onhaalbaar. Stichting VOLOP Den Bosch liet haar zien dat het wél kan.

Over Myrthe Vial

Naam:  Myrthe Vial
Woonplaats: Den Bosch
Achtergrond: Productontwerp kunstacademie St. Joost, Breda
Business: Woonaccessoires
Eigenaar van: Winkel ‘21’ en webshop ‘room21
Locatie: Hinthamerstraat 137, Den Bosch
Openingstijden:
Woensdag 10:00-18:00
Donderdag 10:00-21:00
Vrijdag 10:00-18:00
Zaterdag 10:00-17:00
Zondag 12:00-17:00

Waarom heet je winkel ‘21’?

Ik wist tijdens mijn studie al dat ik geen professioneel productontwerper wilde worden. Je investeert heel veel tijd en energie in het maken van je producten. En dan moet je het nog verkopen. Wat ik wilde was een toegankelijk product maken. Met een kortere productietijd en meer contact met klanten. Ik begon met het ontwerpen van woonaccesoires en die te verkopen in een webshop. Voor de webshop had ik een naam nodig. Ik wilde iets dat paste bij interieur en dacht: ‘Room 21!’. Spannender dan dat is het eigenlijk niet, haha. Ik was ook niet 21 toen ik dat bedacht. Gewoon leuk, room 21. Mijn winkel moest een andere naam krijgen. Maar wel duidelijk verbonden zijn met mijn webshop. Daarom heb ik gekozen voor ‘21’.

Waarom van webshop naar winkel?

Bij online verkoop heb je weinig contact met je klanten. Af en toe kreeg ik wel een reactie of werd er een recensie geschreven. Dat is heel leuk. Maar ik stond ook vaak op markten en daar merkte ik hoe waardevol ik het klantcontact vind. Het is leuk om een klant blij weg te zien gaan met iets wat jij hebt gemaakt. Daarnaast krijg je waardevolle feedback van klanten. Ze pakken dingen vast, kijken ergens naar. Ook als ze niks kopen krijg ik zo inzicht in hoe mijn producten worden ontvangen. Dat was het moment dat ik dacht: ‘ik wil heel graag ook een winkel’.

Hoe heb je het aangepakt?

Eigenlijk dacht ik dat je echt veel geld moet hebben om een winkel te starten. Toch ben ik wat gaan zoeken en zo vond ik stichting VOLOP. De stichting pakt leegstand aan door tijdelijk beschikbare ruimte in te zetten voor goede initiatieven (red.). Na het versturen van mijn mail ging het eigenlijk heel snel. In augustus (jl.) stelden Maruja en Florence van VOLOP het pand voor waar ik nu inzit. Hinthamerstraat 137. Zelf dacht ik eerst aan de Vughterstraat. Daar zitten veel vergelijkbare winkels. Toen zei mijn vriend: ‘op deze plek ben je unieker’. En dat vind ik ook! Plus het is een heel mooi, groot pand waar ik ook kan groeien.

Het contact met de eigenaar en makelaar was meteen heel goed. Ze wilden iemand met een plan. En dat had ik. Ik wil dit al zo lang. Ik heb alles goed uitgedacht. En wil er echt iets van maken. Mijn aanpak en ideeën werden zo goed ontvangen dat de eigenaar en makelaar besloten me een ander aanbod te doen. Geen tijdelijke invulling, maar een contract voor vijf jaar. En niet gratis, maar tegen een voor mij haalbare huurprijs. Zo krijg ik de kans om mijn bedrijf te laten groeien op deze plek. Als ik meteen volledige huur had moeten betalen was me dat nooit gelukt. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.

Deze eyecatcher doet het goed in de etalage!

Pandeigenaar Ronald Visser (links), Myrthe (midden) en makelaar Stefan van Hamond (rechts) bij de sleuteloverdracht.

Makelaar Stefan van Hamond (Van Hamond Vastgoed) en pandeigenaar Ronald Visser zijn net zo enthousiast over de samenwerking. Eigenaar Ronald Visser: "Via de makelaar Stefan van Hamond zijn wij in contact gekomen met de stichting VOLOP Den Bosch. Zij stelden Myrthe Vial van Room21 voor als nieuwe huurder voor het pand aan de Hinthamerstraat 137. Myrthe had haar presentatie goed voor elkaar. Zo zijn we tot een gesprek gekomen, waaruit bleek dat ze een goede ondernemer is met een grote drive om alles voor elkaar te krijgen. Ze is volop aanwezig op sociale media en heeft al een eigen webwinkel. Ondanks dat we tegelijkertijd in gesprek waren met een andere huurder (voor een betere prijs) hebben wij gekozen voor Myrthe met 21Conceptstore. We willen haar met een ingroeihuur de kans geven om haar droom te verwezenlijken!".

Hoe staan de zaken ervoor?

Ik ben open sinds 13 oktober en het is druk! Aan het begin natuurlijk veel vrienden en familie. Maar ik word ook door heel veel andere mensen gevonden inmiddels. Er loopt hier een wandelroute, daardoor komen er ook veel toeristen langs. En veel via via, maar ik doe ook zelf marketing. Met de feestdagen was het zó druk, iedereen kwam een cadeautje kopen. En de andere ondernemers in de straat helpen mij ook. Die zeggen tegen hun klanten: “Je moet eens bij room 21 gaan kijken!”. Heel leuk is dat. Komen ze ook binnen als ik niet open ben, maar hier zit te werken voor mezelf. Eigenlijk moet ik dan de deur op slot doen. Maar ze mogen wel even rondkijken.

Heb je nog dromen nu je een eigen winkel hebt?

Dit pand is heel groot. Ik heb naast de winkel ook achter nog veel ruimte. Dat wordt nu al gebruikt om workshops te geven. Vooral door andere ontwerpers van wie ik producten verkoop. Als het straks wat rustiger is in de winkel ga ik nadenken wat ik verder wil doen. Ik hou ook heel erg van bakken. Horeca zou ik een leuke aanvulling vinden, met koffie, thee en taart. Maar dan moet ik het ook juridisch goed regelen.

Wat is je ondernemersgeheim?

Ik ben niet de enige die woonaccessoires aanbiedt. Wel wil ik alleen ontwerpen aanbieden van Nederlandse ontwerpers. Daarin ben ik onderscheidend. Ik adverteer op Facebook en heb op veel plaatsen geflyerd. Verder probeer ik gewoon wat dingetjes uit. De zelfvoorzienende glazen terrarium in de etalage doet het erg goed om mensen naar binnen te trekken. En ik heb www.denboschtips.com benaderd. Dat werkte ook heel goed. Met kleine marketingstappen probeer ik mijn naamsbekendheid te laten groeien!

Meer weten?

Myrthe Vial, Van Hamond Vastgoed en pandeigenaar Ronald Visser hebben elkaar gevonden dankzij de inzet van stichting VOLOP Den Bosch. Zie jij het ook wel zitten om je met jouw initiatief te vestigen in leegstaand vastgoed in de binnenstad van Den Bosch? Ieder project is maatwerk. Stichting VOLOP helpt je graag bij het ontdekken van jouw mogelijkheden.

Neem contact op