Het meest gerecycelde pand van Nederland staat in Nuland

“Welkom in het meest gerecyclede pand van Nederland”, zegt Gertjan Schoones, directeur van installatiebedrijf Techval in Nuland. Het gebouw waarin zijn bedrijf in Nuland zit, stond eerder in Eemshaven. Het werd er gedemonteerd en in onze gemeente opnieuw opgebouwd. Gertjan Schoones vertelt hoe. “We hebben er nog niet veel publiciteit aan gegeven. We zijn een bedrijf dat liever doet dan praat.”

Een gebouw verplaatsen

Zes jaar geleden groeide het bedrijf Techval zo hard, dat het bedrijf uit zijn jasje groeide. Nieuwbouw naast het oude kantoor lag het meest voor de hand. “We hadden de bouwtekeningen klaar en de vergunning bijna binnen”, vertelt Gertjan., “Maar toen kwam een gebouw in Eemshaven, waaraan wij zelf hebben gewerkt, op de markt.” Gertjan besloot het roer om te gooien: Techval kocht het gebouw, demonteerde het en bouwde het weer op in Nuland.

“Duurzaamheid zit ingebakken in ons bedrijfsproces”. Wij willen laten zien hoe je met materialen en met energie kunt omgaan.” De buitenkant van het gebouw is in Nuland opnieuw opgebouwd. De binnenkant bestaat voor een belangrijk deel uit hergebruikt materiaal. “Ons interieur is een verzameling van waar de klant afscheid van neemt”, vertelt Gertjan. “Zo hebben wij het staal - dat in ons het interieur is verwerkt - uit een gestript pand overgenomen. En de lampen zijn gemaakt van oude TL-buizen.”  Het uiteindelijke doel was zoveel mogelijk te hergebruiken en een optimale energieprestatie te behalen.

Energieprestatie.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met vloerverwarming. Deze is aangesloten op drie lucht-warmtepompen. Daarnaast beschikt het pand over zogenaamde ‘heat recovery boxen’. Deze zorgen ervoor dat er niet tegelijkertijd verwarmd en gekoeld wordt. Gertjan: “In de heat recovery box komt de warmte en koude van verschillende ruimtes bij elkaar en wordt het opnieuw verdeeld. In het voorjaar en het najaar is dit systeem heel effectief.” Elektriciteit wordt opgewekt met 300 zonnepanelen. Gertjan: “Wij hebben een groot dakoppervlak dat we maximaal wilden benutten.”

Het gaat niet vanzelf

“Soms moet je hobbels over om duurzaam te zijn”, vertelt Gertjan. “Zo was het lastig om een bedrijf te vinden dat een gebouw kan verplaatsen. Het bedrijf dat het gebouw heeft gedemonteerd, weigerde het opnieuw op te bouwen. en opnieuw opbouwen was uitbesteed aan een Belgisch bedrijf. Uiteindelijk is het gelukt met een lokale partner. En voor de zonnepanelen stuitten wij op wet- en regelgeving. Verder wilden we in aanmerking komen voor de SDE-subsidie. Hiervoor moest eerst de elektriciteitsaansluiting worden verzwaard. Dit heeft veel geld gekost, dat had ik liever besteed aan een energieopslagsysteem. Het blijft ons doel om op termijn volledig zelfvoorzienend te worden in energie, bijvoorbeeld met zoutbatterijen.”

Voor nu kan Techval het gebouw nog optimaliseren. “We monitoren ons energieverbruik elke dag. Hierdoor hebben we een aantal ‘fouten’ er al uitgehaald. Bijvoorbeeld het warmte terugwinsysteem dat ook ’s nachts aan bleef staan: het staat nu alleen overdag aan.” Gertjan hoopt ook anderen te inspireren met zijn activiteiten. “Ook bij onze klanten willen we laten zien hoe je met energie en materialen om kunt gaan.”

Zelf aan de slag?

Wilt u advies over energiemaatregelen of laten onderzoeken wat voor u haalbaar is? Maak dan gebruik van de gemeentelijke subsidie voor de voorbereiding van energiemaatregelen. Wilt u samen met andere bedrijven verduurzamen, kijk dan of de energieontwikkelaar kan helpen. Daar leest u hier meer over.