Economisch Actieplan: 12 nieuwe projecten

Het college heeft nieuwe investeringen vastgesteld onder de vlag van het ‘Economisch Actieplan ’s-Hertogenbosch’, voor dit jaar en volgend jaar. Het gaat in totaal om zo’n 12 projecten, waarvoor € 1 miljoen wordt vrijgemaakt. Het actieplan biedt handvatten voor de opbouw na de coronacrisis en levert een belangrijke bijdrage aan ‘s-Hertogenbosch als toonaangevende datastad. 

Het Economisch Actieplan ‘s-Hertogenbosch bestaat sinds 2019. Elke twee jaar stelt het college nieuwe investeringen voor het actieplan vast.

Acties

Er komt ondersteuning voor ondernemers in de binnenstad om innovaties in hun bedrijf toe te passen met behulp van data-technologie. Ook krijgen MKB-bedrijven vouchers om gebruik te maken van de industriële werkplaats SPARK Makerszone. Verder is budget vrijgemaakt om ’s-Hertogenbosch aan te sluiten op BrabantRing. Dat is een nieuw netwerk van beveiligde glasvezelverbindingen tussen bedrijven en instellingen.

De samenwerking tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven wordt uitgebreid. Doel is om jongeren sneller aan banen te helpen in de regio. Hiervoor komt een nieuwe leer-werkplaats. Veel projecten zijn verder gericht op groei van werkgelegenheid in de zogeheten digitale economie. De coronacrisis leidt tot nieuwe groeikansen daarvoor. Dat komt onder meer door het toegenomen thuiswerken en online winkelen.

Innovatiedistrict

Met het Economisch Actieplan wil het college het Bossche innovatiedistrict verder ontwikkelen. Dit is het gebied rond de voormalige gebouwen van Grasso en Grenco in de Spoorzone. Daar komt nieuwe huisvesting voor data- en ICT-georiënteerde bedrijven, gecombineerd met open werkplaatsen en plekken voor ontmoeting. In het innovatiedistrict huist de Bossche ICT Community, die zich gaat richten op uitbreiding.