Corona: informatie voor ondernemers: update 30-03-2020

Update 30 maart 2020:

Bericht van de Rijksoverheid: Uitbreiding Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS-regeling)
Ook ondernemers in de non-food kunnen vanaf maandag 30 maart jl gebruikmaken van de regeling. Dit gaat bijvoorbeeld om winkeliers. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft afgelopen weekend de uitbreiding bekend gemaakt, die eerder bekend was als het Noodloket. De TOGS is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Lees hier meer over de regeling

Andere regelingen uit dat noodpakket van de Rijksoverheid ten aanzien van tegemoetkoming van inkomsten en salarissen zijn:

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) 
De Tozo geldt voor zelfstandig ondernemers die in de knel komen door de corona-crisis. Zij kunnen een extra tijdelijke uitbreiding van de BBZ-regeling aanvragen. Het kabinet heeft hiervoor financiële ondersteuning beschikbaar gesteld. Het kabinet doet een moreel appel op ondernemers om zich alleen te melden als ze financiële problemen hebben. Zo voorkomen we onbedoeld gebruik van publieke middelen en onnodige druk op de uitvoering. 

Meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Om voor deze regeling in aanmerking te komen moeten Bossche ondernemers een aanvraag doen bij de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie en aanmelden via de gemeente


Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW)
Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Hiervoor ontvangen ze van het UWV een voorschot. Hierdoor kunnen werkgevers werknemers met een vast en met een flexibel contract gewoon doorbetalen. De tegemoetkoming kan voor 3 maanden aangevraagd worden, met de mogelijkheid tot verlenging (evt. onder andere voorwaarden) met nog eens 3 maanden.

Lees hier meer over de regeling NOW

Informatie gemeente 's-Hertogenbosch: gemeentelijke regelingen
Ook de gemeente 's-Hertogenbosch heeft enkele maatregelen voor ondernemers getroffen. Zo sturen we bijvoorbeeld tot eind mei geen aanslagbiljetten, aanmaningen en dwangbevelen. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor betalingsregelingen.

Lees hier de meest actuele regelingen

 

Update 27 maart 2020:

Nieuwsbericht gemeente 's-Hertogenbosch: Zelfstandige ondernemers kunnen bijstand aanvragen

Het coronavirus heeft helaas ook grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Ook in onze gemeente. De regering werkt aan een tijdelijke regeling om zelfstandig ondernemers, zoals zzp’ers, te ondersteunen. Zo kunnen zij hun bedrijf voortzetten.

Regeling 'Tozo'
Deze regeling heet Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Wethouder Huib van Olden,  werk- en inkomen: ‘Vanaf nu kunnen ondernemers een digitale aanvraag indienen bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Ik hoop dat dit nieuws veel ondernemers bereikt. En we met deze regeling hun financiële onrust kunnen verminderen. We denken graag met de ondernemers mee en zijn er voor ze om ze te ondersteunen.’

Lees het hele bericht

 

Bericht gemeente 's-Hertogenbosch: 'Kijk op corona' dagelijks vanaf 19.00 uur op Dtv Den Bosch te zien- vanavond wethouder Jan Hoskam te gast

Dtv Den Bosch en de MediaMannen werken sinds vorige week samen met de gemeente 's-Hertogenbosch. Tot -in ieder geval- begin april maken ze dagelijks samen een informatief programma over de coronacrisis. Diverse onderwerpen komen aan bod met updates vanuit de gemeente. Vanavond, vrijdag 27 maart,  is wethouder Jan Hoskam te gast in het programma. Het programma is aangevuld met reportages en ander nieuws van de afgelopen dag. Theo Verbruggen presenteert alle uitzendingen. De uitzending is online via de website te volgen en via de app van Dtv Den Bosch.

 

Update 26 maart 2020:

Bericht van de Rijksoverheid: nieuwe regels voor verantwoord winkelen in Den Bosch

Met een nieuw protocol voor winkeliers en hun klanten willen ondernemingsorganisaties en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ervoor zorgen dat mensen zo verantwoord mogelijk hun aankopen kunnen doen en winkelmedewerkers op een veilige manier kunnen werken. De maatregelen in het protocol zijn bedoeld om besmettingen met het coronavirus te voorkomen en de gevolgen van het nieuwe virus te beperken. Er zijn nieuwe posters ontwikkeld voor winkels en winkelmedewerkers die laten zien hoe er veilig gewinkeld kan worden.
Meer informatie en het protocol vind je hier.

 

Bericht van branche-organisatie InRetail: Tools voor veiligheidsmaatregelen in de detailhandel

Branche-organisatie InRetail roept winkeliers op de veiligheid van werkgevers, werknemers en klanten te waarborgen. In een nieuwbrief geven ze ondernemers tools voor het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen per branche (deels ontwikkeld met VNO-NCW, MKB Nederland en de Rijksoverheid).
Benieuwd naar deze tools? Klik hier

 

Bericht gemeente 's-Hertogenbosch: Transferia Pettelaarpark en De Vliert tijdelijk gesloten

Het coronavirus zorgt voor een flinke afname van het aantal transferium gebruikers. Wij hebben de afgelopen twee weken de bezoekersaantallen in de gaten gehouden. Het is niet langer nodig om alle drie de transferia open te houden. Wij sluiten vanaf donderdag 26 maart transferium Pettelaarpark en De Vliert.

Lees het hele bericht.

 

Update 25 maart 2020:

Nieuwsbericht gemeente 's-Hertogenbosch: Ondersteuning voor ondernemers

Het kabinet heeft extra maatregelen genomen om de economie te ondersteunen vanwege het coronavirus. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over een bijstand voor zelfstandigen (Bbz uitkering). Ook de gemeente heeft enkele maatregelen voor ondernemers getroffen.
Wethouder Jan Hoskam: “Het is belangrijk om elkaar in deze tijd te steunen waar mogelijk. Dit geldt zeker ook voor onze ondernemers. Het is daarom fijn om te merken dat de Rijksoverheid heel voortvarend een maatregelenpakket voor ondernemers heeft opgesteld. Vanuit de gemeente sluiten we hier bij aan en bekijken we waarmee we onze ondernemers kunnen helpen”. 

Lees het hele bericht

 

Bericht van de Rijksoverheid: Nadere concretisering maatregelen 23 maart t.a.v. evenementen en samenkomsten
Het kabinet heeft aanvullende en aangescherpte maatregelen getroffen ter bestrijding van het Corona-virus gericht op evenementen en samenkomsten. Deze maatregelen zijn tijdens de persconferentie op maandag 23 maart op grote lijnen naar buiten gebracht. Hierna heeft verdere consultatie plaatsgevonden, die heeft geleid tot nadere uitwerking en precisering.

Lees het hele bericht

 

Informatie gemeente 's-Hertogenbosch: Extra maatregelen voor ondernemers van de gemeente 's-Hertogenbosch
Ook de gemeente heeft enkele maatregelen voor ondernemers getroffen. Wilt u weten welke dit zijn? Bekijk de pagina met de gemeentelijke regelingen.

 

Update 24 maart 2020:

Bericht van de Rijksoverheid: aanvullende maatregelen 23 maart

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst. 

Lees het hele bericht.

Extra maatregelen t.b.v. veiligheid in winkels
Ook zijn er door het kabinet extra maatregelen t.b.v. de veiligheid in winkels afgekondigd: winkelwagen verplicht, maximaal aantal klanten tegelijk in supermarkt. Meer weten? Klik dan hier voor meer informatie.

 

Update 23 maart 2020:

Besluit Veiligheidsregio: de (week)markten kunnen aangepast doorgaan

Omdat er onduidelijkheid was over het doorgaan van de weekmarkten is door de drie Veiligheidsregio’s een eenduidig besluit genomen. De weekmarkten in Brabant kunnen vanaf aanstaande maandag 23 maart in aangepaste vorm doorgaan. De reden hiervoor is dat markten, als het gaat om het aanbieden van voedsel, voorzien in een primaire levensbehoefte. Er moet hierbij wel voorkomen worden dat er grote groepen mensen (meer dan 100 personen) tegelijk op de markt zijn.

Dat betekent dat er geen non-food kramen zijn toegestaan op de weekmarkten. Kramen waar ter plekke eten genuttigd kan worden, zijn niet toegestaan. Bij deze kramen kan alleen eten worden afgehaald. Dit is in lijn met de maatregel die nu ook al geldt voor horecagelegenheden.

Richtlijnen blijven gelden
Natuurlijk gelden voor het bezoek aan de weekmarkt de richtlijnen die eerder zijn gegeven: blijf thuis als je niet fit bent, schud geen handen en houd 1,5 meter afstand. Aan kraamhouders wordt het dringende advies gegeven hun klanten hierop te wijzen en hier ook de ruimte voor te geven. Daarnaast wordt geadviseerd om contactloos te betalen. Wij gaan deze richtlijnen ook communiceren naar de bezoekers van de weekmarkt met borden o.i.d.

Wat betekent dit voor de weekmarkten in de gemeente ’s-Hertogenbosch?
De woensdagmarkt had vorige week al een aangepaste opstelling, die voldoet aan de richtlijnen. Voor de zaterdagmarkt wordt vandaag een nieuwe tekening gemaakt. Deze wordt uiterlijk woensdag toegestuurd aan de kooplieden.

Vragen?
De marktmeesters zijn buiten de marktdagen het beste bereikbaar via e-mail.

 

Update 20 maart 2020:

Bericht Gemeente 's-Hertogenbosch: Verruimen openingstijden en bevoorradingstijden supermarkten

De vraag naar producten uit supermarkten is na de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) enorm gestegen. De gemeente ’s-Hertogenbosch breidt de bevoorradingstijden uit. Daarnaast geeft de gemeente ’s-Hertogenbosch de ruimte om de openingstijden op zondag te verruimen. 

Bevoorraden
Supermarkten mogen per direct hun winkels bevoorraden tussen 06.00 uur en 23.00 uur. Bevoorradingsbedrijven krijgen zo meer tijd om te leveren en supermarkten om hun winkels te vullen.

Openingstijden
Ook geven we supermarkten de mogelijkheid om openingstijden op zondag te verruimen van 08.00 tot 20.00 uur. De toegestane openingstijden van maandag tot en met zaterdag (van 06.00 – 22.00 uur) passen op dit moment bij de vraag. Deze worden daarom niet uitgebreid. Supermarkten bekijken zelf of zij hun openingstijden ook willen en kunnen aanpassen voor de consument. Wij adviseren klanten om voor de openingstijden op de website van de supermarkt te kijken.

Tijdelijk
Deze verruimingen zijn voor onbepaalde tijd geldig in de gemeente ’s-Hertogenbosch en gaan per direct in.

Bbz
Als het inkomen uit een eigen bedrijf te laag is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien, komt een ondernemer wellicht in aanmerking voor een Bbz uitkering (Bijstand voor zelfstandigen). Actuele informatie hierover is te vinden op deze pagina.

 

Update 19 maart 2020:

Bericht gemeente 's-Hertogenbosch: Gemeentelijke belastingen nav Coronacrisis

Ten aanzien van gemeentelijke belastingen geldt het volgende:

  • Ondernemers kunnen een betalingsregeling of uitstel van betaling aanvragen. Via de website of e-mail kunt u een verzoek indienen. Het verzoek moet worden onderbouwd. De ondernemers moeten inzicht verschaffen in hun huidige liquiditeitspositie en onderbouwen waarom men een betalingsregeling/uitstel van betaling wenst;
  • We gaan, net als de Rijksoverheid, tot nader order geen invorderingsrente in rekening te brengen bij betalingen na de vervaldatum;
  • Bij invorderingen, die door ons aan de deurwaarder zijn overgedragen, zijn we coulant in de invordering en gaan we geen beslag leggen;
  • Toeristenbelasting leggen we wel op. Wij heffen achteraf op aangifte per kwartaal. Minder overnachtingen leidt tot minder toeristenbelastingen en dus achteraf tot een lagere aangifte.

 

Update 16 maart 2020:

Bericht gemeente 's-Hertogenbosch: Ondernemers & corona COVID-19

Er zijn de afgelopen dagen ingrijpende maatregelen afgekondigd, die ons allemaal raken. Ondernemers in ‘s-Hertogenbosch ondervinden de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. Zij kunnen bij verschillende instanties terecht voor informatie, hulp en financiële steun. Naast de uitgebreide informatie van het RIVM worden veel algemene vragen voor ondernemers beantwoord op de sites van de Rijksoverheid en van de Kamer van Koophandel. Ondernemers kunnen ook telefonisch contact opnemen met het KvK-adviesteam, via telefoonnummer 0800-2117. Dit gratis nummer is op werkdagen bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur. Dit is volop in beweging. Als gemeente zijn we ook aan het kijken wat we kunnen doen. Houdt u ook deze website in de gaten om te zien wat er geactualiseerd wordt. Ook wordt regelmatig de informatie op de reguliere website van de gemeente 's-Hertogenbosch geactualiseerd.

Algemene maatregelen

1. Deeltijd WW, Werktijdverkorting
Bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en die aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoen kunnen wellicht in aanmerking komen voor de regeling werktijdverkorting. Kijk hiervoor op het ondernemersplein op de website van de KvK.

2. Aanvullende financiering
De kans bestaat dat er liquiditeitsproblemen ontstaan, o.a. als gevolg van teruglopende omzet of uitgestelde betalingen. Wellicht is de bank bereid om een overbruggingskrediet of ophoging van het rekening courant af te sluiten. Er is een borgstellingsregeling van de overheid die banken hiervoor extra zekerheid bieden. Dit is de BMKB (Borgstellingsregeling MKB). Aanvraag van de BMKB loopt via de bank.

3. Financiële ondersteuning
Als het inkomen uit een eigen bedrijf te laag is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien, komt een ondernemer wellicht in aanmerking voor een Bbz uitkering (Bijstand voor zelfstandigen). Bbz is er onder anderen voor gevestigde zelfstandigen in tijdelijke financiële problemen, bijvoorbeeld als gevolg van de huidige corona-maatregelen. Informatie hierover is te vinden op deze pagina.

4. (Uitstel) betaling van belastingen
Werkgevers, die kunnen aantonen dat zij in financiële problemen komen als gevolg van het Coronavirus, kunnen tijdelijk uitstel van betaling krijgen voor de loonbelasting. Ook vennootschapsbelasting, omzetbelasting en inkomstenbelasting hoeven dan tijdelijk niet te worden afgedragen. 

Vereisten verzoek uitstel van betaling:
A. Het verzoek voor uitstel van betaling moet schriftelijk worden onderbouwd. Zodra het verzoek bij de Belastingdienst binnen is, zet de Belastingdienst de invordering stop;
B. De gebruikelijke vereisten voor uitstel van betaling blijven in principe gelden (maximaal 12 maanden en zekerheid zijn de belangrijkste). Verwachting is dat deze vereisten soepel worden toegepast, net als bij de vorige crisismaatregelen;
C. Bij toekenning zal de Belastingdienst de invordering stoppen, dit kan door drukte enkele weken duren;
D. De beoordeling of uw verzoek terecht was zal achteraf plaatsvinden.
Ons advies is, dat u dit standaard formulier van de Belastingdienst gebruikt: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verz_betalingsreg_betaling_ondernemers_ov1352o19fol.pdf .

Uit de verklaring moet het volgende blijken:

  • Aard van de betalingsproblemen;
  • Haalbaarheid van inlopen in de toekomst;
  • Aantonen dat de betalingsproblemen door bijzondere omstandigheden zijn ontstaan (zoals corona gevolgen bij u of uw klanten) en dat dit niet behoort tot het normale bedrijfsrisico;
  • Wellicht ook melden dat arbeidsduurverkorting is aangevraagd;
  • Dit formulier naar uw eigen eenheid sturen en naar de Belastingdienst in Heerlen (Postbus 10 te 6400 AC Heerlen). Dan loopt de aanvraag sneller.

Wat kan de Gemeente ’s-Hertogenbosch voor u doen?
Ook de gemeente ’s-Hertogenbosch kijkt wat zij kan doen. In elk geval zullen facturen aan de gemeente met voorrang worden betaald. We inventariseren vanuit het team Economie hoe het gaat met het Bossche bedrijfsleven. Over de verdere inzet van de gemeente volgt nadere informatie. Heb je een goed idee? Of andere informatie die je wilt delen? Dat kun je dit melden via e-mail. Houd verder deze pagina in de gaten en breng hem onder de aandacht van je netwerk.