Bossche gazellen ontbijten: Een ‘voedingsbodem’ voor groei

Eind november 2016 maakte Het Financieel Dagblad de lijst met ‘Gazellen 2016’ bekend. Deze ‘Gazellen’ zijn bedrijven die een bovengemiddelde groei doormaken. Ze zijn een voorbeeld voor veel andere bedrijven. Net als vorig jaar zijn in de gemeente ’s-Hertogenbosch de meeste FD Gazellen van Zuid-Nederland gevestigd, maar liefst 24. Deze ondernemers en wethouder Jan Hoskam praatten vanochtend bij tijdens een gezamenlijk ontbijt.

Even terug naar de bekendmaking

Eind 2016 plaatsten we al een bericht over de snelle groeiers in ’s-Hertogenbosch. Een korte terugblik:

“De 24 ‘Gazellen’ uit ‘s-Hertogenbosch zijn de snelste groeiers in hun grootteklasse. 16 Bossche bedrijven wonnen vorig jaar ook al een Gazelle. De winnende bedrijven zijn vooral actief in dienstverlenende en IT-gerelateerde branches. Zoals de ontwikkeling van apps, webwinkels, IT-dienstverlening, financieel advies en bemiddeling op de arbeidsmarkt. Samen zorgen de Bossche bedrijven voor een jaarlijkse omzet van € 140 miljoen en voor 765 arbeidsplaatsen.”

Ontbijt: een nieuwe traditie?

De gemeente ’s-Hertogenbosch organiseerde, net als vorig jaar, een ontbijt voor de snelle groeiers. Een mooi moment om de groeiers te feliciteren, kennis te maken en te onderzoeken welke behoefte er is aan ondersteuning. De groep trapte af met een introductie van wethouder Hoskam over deze onderwerpen. Gevolgd door een voorstelronde, aan de hand van vragen als ‘waar ben ik het meest trots op’ en ‘wat heb ik het meest nodig voor verdere groei’.

Veruit de meeste ondernemers noemden de eigen medewerkers, bij de vraag waar zij trots op zijn. Jimmy van Dijk van Fotostudio Shoots & More: “We zien dat onze eigen medewerkers onze ondernemersenergie overnemen. Zij worden de motoren van ons bedrijf en wij als oprichters hebben tijd om nieuwe producten te ontwikkelen”. 

Tegelijkertijd is het vinden van goed personeel de grootste uitdaging om verder te kunnen groeien. Jan van der Maale (Florijnz Corporate Finance) wil dat ‘s-Hertogenbosch de Software Valley van Nederland wordt. “Hier zitten de beste IT-opleidingen. Via die route kun je IT-talent aantrekken en behouden”.

Economische projecten in ’s-Hertogenbosch

Tijdens het ontbijt presenteerden Martin van der Broek en Piet Jan den Dikken, beiden adviseur Economische Zaken bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, enkele projecten waar in de stad aan wordt gewerkt:

  • de samenwerking tussen hogescholen en bedrijven op de drie Bossche campussen
  • de plannen voor het nieuwe bedrijvencentrum Grasso
  • de diverse financieringsfaciliteiten, die beschikbaar zijn voor startups en groeiende bedrijven 

De ondernemers stelden ook nieuwe projecten voor om samen op te pakken. Zoals het opzetten van een lokale vacaturemarktplaats, het organiseren van speeddate-events voor studenten en bedrijven en het geven van software-lessen op basisscholen. Ook wezen zij op het belang van een goede bereikbaarheid van de stad. Wethouder Jan Hoskam neemt de voorstellen mee bij de ontwikkeling van het nieuwe Economisch Actieplan ’s-Hertogenbosch, dat later dit jaar verschijnt. Jan Hoskam: “ De behoefte aan talenten is voor mij een belangrijk signaal. Het aantrekken en vasthouden van jong talent staat bij ons als gemeentebestuur al hoog op de agenda. Als het aan mij ligt zal dit onderwerp binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch alleen maar meer aandacht krijgen. Ik vind het belangrijk dat we dat samen met ondernemers oppakken”.

Ontmoeten op vele manieren

Dat bedrijfsbijeenkomsten ook heel goed samengaan met culturele activiteiten, bleek uit de presentatie van Geert Verhagen van Stichting Cubus. Cubus is een lokaal ontmoetingsplatform op het snijvlak van cultuur en economie, dat jaarlijks drie culturele events organiseert voor haar leden. Een hoogwaardige vorm van netwerken, waar veel Bossche bedrijven aan meedoen. Ontdek in dit filmpje een van de Cubus activiteiten.

Aan het groeien en hulp nodig?

Bent u geen ‘Gazelle’, maar kunt u wel hulp gebruiken van de gemeente voor uw groeiende onderneming? Neem contact op met Piet Jan den Dikken.