Bossche economie houdt zich staande

Uit de laatste Economische Monitor blijkt dat de economie van ‘s-Hertogenbosch in vergelijking met andere regio’s afgelopen jaar goed functioneerde. De economische gevolgen van de coronacrisis zijn wel steeds duidelijker zichtbaar, maar worden tot nu toe goed opgevangen. Daarnaast profiteren bedrijven die een rol spelen in de ‘online economie’, zoals logistieke bedrijven en ICT-dienstverleners. Zij groeien extra hard. Een derde van de Bossche werkgevers maakt momenteel gebruik van coronagerelateerde steunmaatregelen. Daardoor is het perspectief voor de middellange termijn onzeker.

Minder krimp, bovengemiddelde scores

De economie van de regio Noordoost Brabant kromp afgelopen jaar met 2,2%, tegenover een krimp van 3,7% in Nederland. Noordoost Brabant presteert hiermee als één van de beste regio’s in Nederland. Er zijn meer zaken die bovengemiddeld goed gingen. Zo scoorde ‘s-Hertogenbosch een eerste plaats in Zuid-Nederland in de categorie ‘scale-ups’. Dat gebeurde met maar liefst negen jonge bedrijven die tot de 250 snelste groeiers in Nederland behoren. Ook werd ruim tien hectare nieuw bedrijventerrein ontwikkeld. Het aantal banen in ’s-Hertogenbosch groeide met 3% tot 107.480.

De winkelleegstand is nog altijd laag en daalde het afgelopen jaar, van 5,3% naar 4,2%. De werkloosheid is nog altijd zeer laag en bedraagt nu 3,7%, het laagste percentage van de Brabantse grote steden. Het aantal openstaande vacatures in de regio nam in een jaar met 15% af.  Het aantal WW-uitkeringen in ’s-Hertogenbosch steeg in een jaar met zo’n 200, tot 3.462.

                Economische gevolgen van corona zichtbaar

De economische impact van de coronacrisis is groot. Hoe deze impact er uitziet, wordt geleidelijk zichtbaar. De bestedingen van toeristische bezoekers daalden van € 420 mln naar € 160 mln. Dat komt door een forse daling van het aantal bezoekers en een lagere gemiddelde besteding per bezoeker. Het aantal hotelovernachtingen daalde met 48%.

Maar liefst een derde van alle ondernemers in ‘s-Hertogenbosch maakt gebruik van steunmaatregelen gerelateerd aan de gevolgen van corona. In ’s-Hertogenbosch is sinds het begin van corona verdeeld over zo’n 3200 toekenningen ruim € 170 mln uitgekeerd in het kader van de Rijks-steunregeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Werkgevers met minimaal 20% omzetverlies kunnen hierop aanspraak maken. Ook in het kader van de Tozo-regeling (tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers) zijn in ‘s-Hertogenbosch veel bijdragen toegekend. In de vier rondes die hebben plaatsgevonden, is in totaal aan zo’n 5.100 ondernemers uitgekeerd.

                Schade beperken, kansen benutten

Wethouder Jan Hoskam van Economische Zaken: “Ons bedrijfsleven maakt momenteel een zeer spannende tijd door, gezien de nog altijd beperkende regels en de onzekere vooruitzichten. Ik ben blij te zien dat bedrijven in de ‘online economie’ momenteel extra groeistappen maken en dat veel andere bedrijven de schade beperken, door strategisch te handelen. Een niet gering deel van de ondernemers heeft het momenteel financieel zwaar, dat baart mij wel zorgen. Het meest spannend is het voor de ondernemers in de binnenstad en de winkelcentra. Deze monitor helpt ons om scherp te blijven kijken naar kansen die zich voordoen om goed uit deze crisis te komen”.

De Economische Monitor ‘s-Hertogenbosch is online hier te vinden.