Bossche binnenstad sterke economische motor

Hoe is het gesteld met het economisch functioneren van binnensteden in Nederland? Het adviesbureau Louter onderzocht dit, in opdracht van Elsevier en Fontys Hogeschool onderzocht. Vorige week presenteerde het bureau haar bevindingen. Het bureau onderzocht hoe het is gesteld met vier belangrijke functies in maar liefst 81 Nederlandse binnensteden: vrije tijd en cultuur, winkelen, bedrijvigheid en openbaar bestuur. Ook de woonaantrekkelijkheid van de binnensteden werd onderzocht. Het onderzoek was zeer grondig: in totaal werden de binnensteden op maar liefst 99 criteria beoordeeld.

Het onderzoek toont aan dat er zeer grote verschillen zijn. Binnensteden als die van Eindhoven en Utrecht staan al aan de top en groeien door. Binnensteden als die van Tiel, Waalwijk en Helmond  hebben het moeilijk en dreigen verder af te kalven. In het algemeen verschuiven steeds meer economische functies van binnensteden naar andere delen van steden, zoals banken, adviesbureaus en maatschappelijke organisaties. Daarentegen groeien horeca, culturele ontmoetingsplaatsen en foodwinkels.

De binnenstad van ’s-Hertogenbosch is de best scorende Brabantse binnenstad en scoort overall een vierde plaats in de ranking, na Rotterdam, Amsterdam en Utrecht. Na ’s-Hertogenbosch volgen Eindhoven en Den Haag. De Bossche binnenstad heeft 11.865 inwoners en 21.340 arbeidsplaatsen. De gemeten toegevoegde waarde is € 1,97 mrd. De Bossche binnenstad scoort op alle punten sterk bovengemiddeld, met uitschieters naar boven als het gaat om de kwaliteit en omvang van de kantoorfunctie van de binnenstad (2e plaats), de woonaantrekkelijkheid (8e plaats) en de kwaliteit en omvang van vrije tijd- & culturele voorzieningen (8e plaats). Voor het niveau van de winkelfunctie scoort de Bossche binnenstad een 22e plaats.

De complete ranglijst is hier te vinden.