Bij BOEL Bazaar komen alle creatieve disciplines samen

Markt & maakplaats BOEL bazaar geopend op Hinthamereinde in ‘s-Hertogenbosch

Na twee maanden verbouwen is BOEL bazaar op zaterdag 1 juni ‘zacht’ geopend op het Hinterhamereinde in ’s-Hertogenbosch. “Het is nog niet ‘af’ en dat blijft voorlopig ook zo. BOEL is een plek waar ruimte is voor allerhande creatieve uitspattingen. Het meeste laten we dan ook organisch ontstaan”, aldus initiatiefneemster Lonneke Voets. Haar compagnon Monique Bredeveld vult aan:  “De officiële opening is op vrijdag 7 juni, maar je bent nu al van harte welkom om sfeer te komen proeven, de kunstexposities te bewonderen, de handgemaakte creaties van lokale makers te kopen, koffie te drinken, lekker te lunchen, live muziek te luisteren, te flexwerken en een boel inspiratie op te doen. Feitelijk komen alle creatieve disciplines samen bij BOEL bazaar.”  

Broed- en ontmoetingsplaats
BOEL bazaar is een broed- en ontmoetingsplaats voor ambachtslieden, designers, creatief ondernemers, kunstenaars, muzikanten en liefhebbers van originele, vintage en verantwoorde producten.  Je vindt er shops-in-shop met overwegend handgemaakte producten van lokale makers. Maar ook open ateliers, workshopruimtes die je kunt huren en een podium voor lezingen en akoestische concerten. Naast biologische koffie en thee serveert BOEL bazaar gratis WIFI en voldoende oplaadpunten, zodat je onbezorgd kunt flexwerken en co-creëren. 

Creatief en sociaal ondernemen
Het idee ontstond in 2016 toen Monique en Lonneke nog deel uitmaakten van het bestuur van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank, die ze in 2013 met een viertal vrijwilligers hebben opgezet.  Onafhankelijk van elkaar raakten ze geïnspireerd door sociaal-creatieve concepten in onder andere Haarlem en Goor. Met BOEL bazaar willen ze zowel economische als maatschappelijke impact maken. Het is hun missie om creatief ondernemerschap, zelfredzaamheid en zingeving te bevorderen. Ze richten bijvoorbeeld ook een leerwerkpark in voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “Dit doen we met onze sociale partner en huisgenoot Stichting Voor Elkaar Aan de Slag. Bij en buiten BOEL kunnen ze hun talent ontwikkelen en eventueel doorstromen naar betaald werk”, aldus Bredeveld.

Kunstwissel
BOEL bazaar biedt ook exposure aan lokale kunstenaars en fotografen die hun werken willen tonen aan een groter publiek. “Bij ons kan je een maand lang gratis exposeren. Pas als je iets verkoopt, vragen we een bescheiden commissie van 25%. Verkoop je niets, dan betaal je ook niets. Al gaan we daar natuurlijk niet van uit. De kunstcollectie wisselt elke maand. Zo houden we de boel levendig en kunnen we zoveel mogelijk talent een podium bieden. In de maand juni hebben we de primeur van de collectie ‘Letterheads’ van fotograaf en kunstenaar Huub Smits van fototypo; een serie typografische portretten van de grootmeesters Jheronimus Bosch, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh, die je écht moet zien. Daarnaast ook schilderijen met het thema ‘Unbox Your Heart’ van Patrick van den Broek alias ‘Pat has a heart’ in de kunstkelder. En kunst gemaakt van gerecycled tennismateriaal van Stefan Niesten van oudetennisballen.com”, zegt Voets. 

Verantwoord & lekker lunchen
BOEL bazaar wil het Hinthamereinde verrijken met een gevarieerd aanbod en een boel lekkers. Daarom kan je er ook (h)eerlijk lunchen. Van woendag t/m zaterdag (10h – 17h) bestiert Sylvana van SylSoulFood de keuken en op zondag (12h – 17h) Soraya van Zonder Zonde. Veelal vega en vegan dus. Daarnaast serveert BOEL van di t/m zo: BAMMEN! Ofwel: heerlijk belegde boterhammen. Zowel ter plekke te eten als mee te nemen.

Verhuur van ruimte
Lonneke: “Wij stimuleren creatief ondernemerschap door betaalbare shop-, atelier- en exporuimte te faciliteren voor makers en resellers van ambachtelijke en verantwoorde producten. Je huurt al vanaf 25 euro per maand een schap, stelling of unit van enkele vierkante meters. Door het centrale kassasysteem hoef je zelf niet aanwezig te zijn, behalve om je shop in te richten en bevoorraden. Daarnaast verhuren we workshopruimtes en faciliteren we evenementen. Van akoestische concerten tot lezingen. Plat gezegd is het verhuren van ruimte ons verdienmodel”.

Grand opening: vrijdag 7 juni 2019 + BOEL JAZZ
Hoewel er nog wat puntjes op de i gezet moeten worden, opent BOEL bazaar vrijdag 7 juni om 10h officieel haar deuren. Op deze dag is er gratis koffie & thee en krijg je een leuke gadget van SylSoulFood (zolang de voorraad strekt). Om 15h sluit de tent voor het besloten openingsfeest van 16h – 19h.  Maar op zaterdag 8 juni  is er van 15h tot 17h een BOEL JAZZ met een optreden van Fantastic 4 Quintet. En op zondag van 15h tot 17h een optreden van Jelle & Co (jong talent) ft. Gijs Dijkhuizen.

BOEL bazaar is gevestigd in het pand van de voormalige Aziatische supermarkt op het Hinthamereinde 6 – 8, 5211 PN in ’s-Hertogenbosch. Kijk voor meer meer informatie over het huren van betaalbare winkel-, atelier-, expo- of workshopruimte op www.boel.nl of mail naar info@boel.nl. Bellen kan ook: tel. +31 6 51 523 405 (Monique Bredeveld). Verder kan je alle ontwikkelingen volgen op Instagram, Facebook en LinkedIn.